13 Aralık 2008

AÇIK BÜFE

Küçük adam yeme konusunda sürekli değişiklik istiyor. Bugünlerdeki tercihimiz salon sehpasının üstünde, açık büfe şeklinde duran yemek tabakları...
Önce bir tabak koyuyorum sehpaya, olmadı ikinci, olmadı 3, 4,5....şeklinde gidiyor. Öğleye kadar sehpa tam bir açık büfeye dönüşüyor.
Acik Bufe Yemek
Soldan sağa:
Nesquik corn flakes, dilinlenmiş sert pekmez(ananne yapıyor-Candaş'ca çiko), parçalanmış pirzola, beyaz peynirli-kaşarlı-tereyağlı makarna, haşlanmış mısır, pilav. Arkada sıkma meyve suyu ve su).
Reklamlarda gördüğüm süt dilimi de çok ilgimi çekmişti. "Süperrr" dedim görünce. Hemen aldım. İlk günler küçük adam pek bir iştahla yedi. Hem ambalajlı olması, hem de çikolata kaplı olması tam O'na göre. Şimdilerde pek ilgisini çekmiyor. Araba koltuğunda, pusetinde ve dışarıda gezerken yemeyi daha çok seviyor.


Acik Bufe Yemek (2)
Süt dilmi işte böyle yenir. Hem süt oranı çok yüksek, hem de kalorisi (1 paket 400 kalori). İnşallah yemeye devam eder. Şu aralar günde yarım paket yiyip, geri kalanıyla koltuğa aydede çiziyor(muş).
Candaş'ın ambalajlı ve eliyle yiyebileceği şeyleri sevdiği için kahvaltı yapmayan oğluşa sabahları 1 tane kiri peynir veriyoruz eline. Ambalajı yanında açılacak ve kağıdı tamamen çıkarılmayacak ama. O kağıdından tutarak yiyecek.
Tek sorun ambalajı sıyırdığımız yere kadar yemesi, ambalajı tekrar aşağı sıyırmamızdan sonra geri kalanı yememesi.
Yarım paket yiyor şuan. Buna da şükür diyoruz.
Bugünlerde az çok kilo da alır oldu (gram demek daha doğru olur). Geçen ay 250 gram almış diye evde çifte bayram yaşadık. 250 gram çokkkk gram bizim için. Benim hayalim vardı son 1 yıldır. Candaş 2 yaşında 8 kg olur mu diye. Aslında 9 ayda 8 kg olması hayali bu. Çünkü bugüne kadar doktorlar tarafından düzeltilmiş yaşı kullanılan prematurelerde 2 yaşından sonra kronolojik yaş kullanılmaya başlanıyor. Yani bebeğin doğum yaşını yakalaması gerekiyormuş. Candaş boy-kilo olarak hala 6-9 ay kıvamında. Ama mental ve motor gelişimde daha iyi. Asıl olan da bu zaten. Yürümede geciken küçük adam motorda da geri çıakacak muhtemelen ama kimin umurunda....Yürüyor ya kuzucuğum, varsın geç gitsin. Gerçi yerden desteksin olarak ayağa kalkmaya başladı. Birkaç gündür de geri geri yürüyor. Ben çok mutluyum oluşumun halinden. Bir de kilo değil de boyda bari biraz ilerleseydi diyecem ama....
Napalım O da minyon bir adam olur ilerde. Kafası çalışsın da....


Diş Fırçalama (5)
Son durum:
Kilo : 7.850 gram
Boy : 75 cm
baş : 45 cm
Verileri yazınca aklıma birşey geldi.


10 aralik fzt g
Geçen sene Aralık ayında Candaş oturamıyordu bile, emekleme de yoktu tabii. Düzeltilmiş 8 aylıktı. Sürünüyordu, herşeyi ağzına götürüyordu.
Dişi bile çıkmamıştı.
Kilosu 5.700 gram, boyu da 65 cm imiş.
2 kg artmış 1 yılda, 10 cm de uzamış. Baş çevresi 42 cm den 45 cm olmuş. Ooo, baş çevresi ne kadar az büyümüş. Sanırım erken kapanan bıngıldaktan dolayı.


12 Aralik-kedi Durusu (1)
Son hız fizik tedavi yapıyorduk. Otursun, emeklesin diye. Kiloyu boyu boşvereyim de çok şükür bu halimize, bugünlere geldik. Sağlıklı ya...
Bir de geçen seneki kayıtlara bakarken Candaş'ın ilk kez "baba nerde" sorumuza gözleriyle göstererek cevap verdiği zamanki yazımı buldum. 16 Aralık 2007 imiş. O günü öyle net hatırlıyorum ki, sevinçten deliye dönmüştük. Oğlumuz söylenenleri anlıyor ve bize cevap veriyordu. Yani kafası çalışıyordu. Bu öyle bir duygu ki, ancak bizim gibi zor yollardan geçenler anlayabilir. Çocuğu normal doğanlar bunun öneminin farkında bile olmaz çoğu zaman.
Hüzünlendim şimdi.
Umarım geleceğimiz bugünümüzden de güzel olur.

3 yorum:

Happy Mixy dedi ki...

senin üstün çabanla Candaş bence çok fazla yol aldı ve yaşıtlarını bir yerde yakalayacak...Yaptığı şeyler Canın yaptığı şeylerle aynı buda demek oluyorki biraz geridende takip etse yinede normal zamanında doğan çocuklarla aynı haraketlere sahip.Bence herşey çok yolunda sakın üzülme arkadaşım!hiç tuhaf bir durum sözkonusu değil gibi gözüküyor.Can 26 aylık ve daha yeni 2-3 kelimeli cümleler kurmaya başladı.Ondada harflrde sorun var.Bakalım nasıl düzelcek!

Beken-Ali dedi ki...

Sağlıkları iyi olsun ve problemli olmasınlar da varsın geriden gitsin gelişimleri, takmıyorum artık. Sen de dert etme, bir sorunu yoksa eğer sadece geç kalabiliyor bazı şeyler -ki olsun-. Yolunda olsun da herşey.
Can çok iyi gelişen bir çocuk zaten.
Sevgilerimle Pınarcım

defneyleyasamak dedi ki...

ankaradayken sardunya anlatmıstı bu gelişim sürecini bana. o zaman da donup dinlemiştim. bilmiyoruz cunku, prematüre bebek demek sadece düsük kilolu bebek demek sanıyoruz, neler yasadıgınızı, nasıl güclendiğinizi, nasıl mücadele verdiğinizi bilmiyoruz. şimdi okuyorum tüm yazılarını ve tek tek ve inan tüylerim sardunyamı dinledigim o günkü gibi diken diken... ne desem bos, ne desem az kalacak bugünkü sizin icin mutlulugumu anlatmaya...