06 Mart 2010

İtinayla Tıp Dersi Verilir

Hayatımızda görmediğim, duymadığım hastalıkları son 3 hatta hamileliğimin başından beriki süreçle 3,5 yılda duyduğumu daha önceki yazılarımda yazmıştım.

Tıp dersi verebilecek seviyeye geldim artık.

Bugünkü ders konumuz PFAPA Sendromu.

Nedir PFAPA Sendromu?

Açıklayayım diyeceğim ama işte burada açıklanmışı var.

Yaklaşık 6 aydır küçük adam her cuma hastalanıyordu. En geç 2 haftada bir ama kesin cuma günü. Lenf lezleri şişiyor, bademcikleri şişiyor, ateşi çıkıyordu. Antibiyotik deposu haline geldi, kreşe bağlandı hastalıkları. Kreşten aldık ama cuma rituelimiz değişmedi yine de. FMF takibimizi yapan doktorumuz Prof. Dr. Özgür Kasapçopur yetişti yine imdadımıza. Son 2 aydır onunla konuşuyoruz bu durumu. Adını ilk kez duyduğumuz PFAPA Sendromundan bahsetti bize (daha önce Melek'in annesi bizim adımıza araştırmış ve bu sendromu ilk kez o söylemişti bana gerçi ama, ben ....ok eşeledikçe kokuyor diyerek dikkate almak istememiş, normal çocuk enfeksiyonları demiştim). Bu süreden beri takip edildi, ateşler sırasında kullandığımız kortizonla hem ateşim kesilmesi hem de lenf bezlerinin şişliğinin yarı yarıya inmesi teşhis konmasına neden oldu. KBB takibine de girdik, dün ateşi çıkan küçük adama önce KBB baktı, tonsilları da şiş olmasına rağmen enfeksiyon olmadığını düşündü. Daha önce yapılan boğaz kültürünün temiz çıkması da bu teşhisi kolaylaştırdı. Bugün kalktık taaa BAkırköy'deki Özgür Bey'e gittik. PFAPA dedi, geniz eti ve bademciklerin alınması sizi çok rahatlatacak. Candaş 6 aya kadar toparlanacak ve gelişimi de hızlanacak, siz bile şaşıracaksınız dedi. Çözüm göstermesine rağmen ameliyat fikri kulağıma hiç hoş gelmiyor. Anestezi alacak sonuçta. Son ameliyatı olan kasık fıtığında ben hemşire olmasaydım CAndaş çok kötü şeyler yaşayabilirdi. Boğazındaki sekresyonun tıkayıp nefes alamamasını hastane çalışanlarına anlatamamış, ben farketmiş ve kendi kendime çocuğa oksijen takıp doktoru cepten arayarak çağırmıştım. Hem de bir özel hastanede, hem de daha önce birlikta çalıştığım doktor olmasına rağmen...

Şimdi sorun şu: Bu ameliyatı nerede ve kim yapacak? Çalıştığım hastanede mi?

Yoksa her lenf şişmesine enfeksiyon teşhisiyle antibiyotik yüklemesi yapan evimin yanındaki hastanede mi?

Yoksa Bostancıda oturmamıza rağmen Bakırköy'de bulunan Dr. Özgür Bey'in çalıştığı hastenede, onun önerdiği kişi mi?

Anestezi almışken sünnetini de yaptırma düşüncemizden dolayı hem KBB hem de çocuk cerrahi birlikte çalışacak. Umarım kolay karar verir ve biran önce sağlaıkla ve sorunsuz olarak hallederiz bu sorunu.

Sonucu da küçük adam için çok güzel sonuçlar verir umarım.

Tabii bizim için de...

Bize bol şans ve karar verme gücü için dua edin lütfen...

5 yorum:

sinem dedi ki...

Çapayı öneriyorum ben ,biraz bakımsız pasaklı filan ama ameliyat ekibi ve kalitesi süper.Anestezi ekibini tek geçiyorum Cemil de o grupta çünkü:)Gerçi şimdi trans ekibinde ama olsun.Anestezi Kbb sorumlusu ablamız Alman ekolünden pembe intraket ve asla fazla ilaç yok.Pofol bitti. İyi bir cerrah yaparsa ameliyatı kolaycacık atlatırsınız. Ama tabiki teşhisi koyan drun söyledikleri de önemli .O nereyi ve kimi öneriyorsa bir bildiği vardır.Herşeyi araştırmalısın Gülay ,çok önemli birşeyi sonuçta birazcık geçte olsa bulmuşsunuz:)Her ay ilaçla bünyeyi doldurmasındansa tek seferde kurtulursunuz inşallah.gelişimini de belki bu olay etkiliyor büyüme hormonuna gerek bile kalmayacak.Hem sevindim hem de küçük adamın çektiği bu acılar son bulsun istiyorum.Allah yardımcınız olsun.Öpüyoruz sizi...

perun dedi ki...

GÖRÜYORUM Kİ İSTANBULDAKİ HASTANELER PEK ETİK ÇALIŞMIYOR. NEDEN BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNİN HOCASINA MUAYENE OLMUYORSUNUZ ANLAMADIM. AMELİYATA KBB DOKTORU KARAR VERECEKTİR. BUNUN ENDİKASYONLARI KİTAPLARDA YAZAR AMA HASTAYA GÖRE DE DEĞİŞİR. KARARIN DİREK SİZE BIRAKILMASI YANLIŞ. ENDİKE İSE YAPMAYI HASTAYA ÖNERMEK GEREKİR.

Beken-Ali dedi ki...

Sinemcim çok önemli konulara değinmişsin, senin yardımına ihtiyacım olacak sanırım. Seni arayacağım.
Üniversite konusunda haklısın, Özgür Bey de Cerrahpaşa da Prof. O da oradan bir hoca önerdi zaten. Ameliyat fikrine alıştıktan sonra da nasıl olacağına karar vereceğiz. Dediğim gibi sana ihtiyacım olacak.
Teşekkür ederim.

Beken-Ali dedi ki...

Sevgili Perun,
Ziyaretin ve yorumun için teşekkürler.
Ben de senin bloguna gözattım, hassas oldugun konuları gördüm. Takdir ettim düşüncelerini.
Bana yazdığın yorumda kararın neden bize bırakıldığını sormussun. Sanırım yazımı okurken bazı yerler gözünden kaçtı, bize bırakılan bir karar yok, ameliyat olması gerekiyor ve tabii ki dr ve hastaneyi biz seçeceğiz.
Teşekkürler ilgine
Hoşçakal

ALP dedi ki...

Gülaycım geçmiş olsun. Fayda görürsünüz bence. Çok da zor bir ameliyat değil. Bu arada biz döndük. Ama alpellam.blogspot olduk. Eski adımızı kullanamıyoruz nedense. Bizi ekleyin olur mu.
DAMLA-ALP