04 Ağustos 2008

BEBEKLERİN TERCİHLERİNİ BİZ Mİ OLUŞTURUYORUZ?

Bebek gelişimi ile okuduğum, duyduğum herşey kız-erkek ayrımının bebeklerin doğasında olmadığı, çevrenin Onlar'i buna yönelttiği yönündedir hep.Kızları bebekler, ev eşyaları gibi oyuncaklarla oynatır, erkekleri ise araba, tabanca (bu hiçbir zaman bizim oyuncaklarımız içine girmeyecektir) ile oynatarak Onlar'i yönendirirmişiz. Ben de hak verirdim bu sözlere.
Ama artık hak vermiyorum.Candaş'a aldığımız oyuncakların içinde bebek de var, araba da. İki çeşidin de sayısı aynı. En ço bebekle oynatıyorum aslında. bebeğin gözü, kulağı, eli vs ğretebilmek için.Geçenlerde mutfaktayız, sarı kedi ayaklarımın altında hınnnn, hınnnnn diye ses çıkarıyor, bir de baktım eline bir bisküvi paketini almış, araba yapmış onu sürüyor yerde. Ağzım açık kaldı. Kimse O'na bunu göstermedi, hatta yakın zamanda arabasıyla da oynamadı pek fazla. Bunu görünce çocuklarımızı cinsiyetlerine göre ayırmasak ta Onlar'ın doğasında bazı şeylerin olduğuna karar verdim.
Şimdilerde evde herşey potansiyel araba.
Hınnnn, hınnnnn, hınnnnn
*************************
Başka bir konu ise yastık kullanımı.Bebeklere 1 yaşına kadar yastık önerilmiyor diye hiç kullanmadım. 1 yaşına gelince fizyoterapistimize sordum, O da "hiçbir insanın yastığa ihtiyacı yoktur, bizler alıştığımız için yastık kullanırız sadece. Eğer Candaş rahatsa kullanma" dedi. Ben de yine yastıksız yolculuğa devam ettim.
Ancak geçenlerde Candaş'ı yatırdığımda, kafasını vurmasın diye yatağın öşesine koyduğum yastığı kucaklamış çekmeye çalışırken yakaladım. O yastık da Candaş'tan büyük birşey. Ne işe yaradığını bilmeden oyun oynuyordu diye düşündüm. Ertesi gün sarı kediyi yatırdım, sonra uyumuş mu diye bakmaya gittim ki, gözlerime inanamadım. Yine aynı yastığı kucaklamış, yatağın ortasına çekmiş, kafasını üstüne koymuş, bir de sarılmış yastığa öylece uyumuş. Kim öğretti sana bunu, nerden biliyorsun ona yatacağını sorularıyla şaşkına döndüm.

Oğluşla ilgili bu anekdotları da paylaşmak istedim.
Hoşcakalın

2 yorum:

Happy Mixy dedi ki...

ewt tamamen sana katılıyorum.bazı şeyler insanın doğasında var:)

Denize ve Nehire aşık dedi ki...

Çok düşündürücü bir yazı olmuş Gülay'cım. Evet biz tercihlerini oluşturmaya çalışıyoruz ama onlar yine bildiklerini okuyorlar :)
yastıkda uyuduğu resime bittim, çok tatlı ya maaşallah...